preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

Login
Tražilica
Od vrtića, do srednje

 

Dobitnici smo Nagrade grada Karlovca

Dobitnici smo priznanja "Vitez tolerancije"

O našem gradu

 

  

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Plan i program za OŠ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2015.

Ukupno: 63054
 

SOCIJALNI RAD U CENTRU ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE DJECE I MLADEŽI

Socijalni rad s učenicima, njihovim roditeljima ili drugim osobama koji se brinu o učeniku prije polaska u Centar i pri uključivanju u Centar

Socijalni radnik provodi rad s učenicima, njihovima roditeljima ili drugim osobama koje se brinu o učeniku prije polaska u Centar i pri uključivanju u Centar. U suradnji sa stručnim timom Centra sudjeluje u razgovorima s roditeljima o mogućnosti upisa djeteta u Centar, potrebnoj dokumentaciji i organizaciji rada Centra te s roditeljima i djelatnicima CZSS održava telefonske konzultacije i pruža potrebne informacije o mogućnosti upisa djeteta u Centar. Sudjeluje u konzultacijskim i savjetodavnim razgovorima s učenicima, njihovim roditeljima ili drugim osobama koji se brinu o učeniku prije polaska u Centar i pri uključivanju u Centar – predškolski odgoj, OŠ, OOS i SSŠ, odnosno ima za cilj upoznavanje, pravovremeno davanje informacija i uputa učenicima, njihovim roditeljima ili drugim osobama koji se brinu o učeniku, upis u Centar, usmjeravanje, ostvarivanje prava i sl.

Utvrđivanje i permanentno praćenje socio-ekonomskog statusa svih učenika te Identifikacija učenika koji žive u nepovoljnim socio-ekonomskim i drugim prilikama

Socijalni radnik utvrđuje i permanentno prati socio ekonomski status svih učenika te identificira učenike koji žive u nepovoljnim socio ekonomskim i drugim prilikama. Prati strukturu učenika, broj učenika u obiteljima, smještenih u domovima, udomiteljskim obiteljima, imenovanje posebnog skrbnika, oslobađanje plaćanja školske kuhinje, učenici koji koriste pravo na financiranje prijevoza i pravo na školski kombi, broj korisnika osobne invalidnine, doplatka za pomoć i njegu, status roditelja njegovatelja, rad u skraćenom radnom vremenu, zajamčena minimalna naknada, dječji doplatak i uvećani dječji doplatak. Detektira i poremećaje odnosa unutar nekih obitelji, zdravstvene promjene, poremećaje u ponašanju, bračne probleme, materijalne probleme, nedostatak adekvatnih roditeljskih vještina u odgoju djeteta i sl. Socijalni radnik uzima socijalnu anamnezu učenika - holistički pristup upoznavanju učenika, redovito održava komunikaciju sa svim učenicima i njihovim roditeljima ili drugim osobama koji se brinu o učeniku vezano za socio ekonomski status, redovito održava suradnju i komunikaciju sa svim voditeljima predškolskog odgoja, razrednicima i voditeljima skupina zbog upoznavanja sa nastalom situacijom, međusobne razmjene informacija, pravovremeno djelovanje te redovito održavanje suradnje i komunikacije sa svim nadležnim CZSS u svrhu preventivnog djelovanja, pružanja potrebnih informacija, pomoći i podrške, usmjeravanja i poticanja, ostvarivanja prava i sl.

Socijalni rad s učenicima i njihovim roditeljima

Socijalni radnik provodi individualni i grupni rad s učenicima, samostalno i u suradnji sa drugim djelatnicima Centra i stručnom službom - unapređenje razvojnih, kognitivnih, motoričkih, socijalnih i dr. vještina. Provodi individualni i grupni informativni, konzultacijski, savjetodavni  rad s učenicima, pruža pomoć i podršku učenicima i njihovim roditeljima, udomiteljima, skrbnicima,  provodi informativni, konzultacijski, savjetodavni rad s roditeljima, udomiteljima, skrbnicima, a to se odnosi na upoznavanje, pravovremeno djelovanje, otklanjanje poteškoća, nejasnoća, davanje potrebnih uputa i informacija, ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi (status roditelja njegovatelja, OI, DPNJ, ZMN, JN, naknada do zaposlenja, lišenje poslovne sposobnosti/skrbništvo i sl.); ostvarivanje prava iz mirovinskog sustava (pravo na dječji doplatak, obiteljska mirovina i sl.); ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu (pravo na obvezno zdravstveno osiguranje, ortopedska pomagala i sl.); ostvarivanje prava na stipendije; uzimanje kompletne socijalne anamneze učenika i roditelja; problemi unutar obitelji (upućivanje u CZSS, pravo na besplatnu pravnu zaštitu i sl.); zdravstveni problemi učenika i promjene u zdravstvenom stanju (upućivanje na redovite liječničke preglede i kontrole, održavanje higijene, uzimanje terapije i sl.); promjene u psihičkom i fizičkom zdravlju roditelja, poremećaji i promjene u ponašanju kod učenika (pohađanje nastave i prakse, problemi na nastavi i praksi, vršnjačko neslaganje i nasilje, davanje neistinitih iskaza, problemi u ponašanju učenika, potreba za sobom opuštanja za određene učenike i sl.).

Suradnja i zajedništvo rada u Centru s defektolozima, stručnim suradnicima te drugim stručnim radnicima

Socijalni radnik potiče i održava suradnju sa defektolozima, stručnim suradnicima te drugim stručnim radnicima u svim područjima rada radi kvalitetnijeg obavljanja poslova u Centru. Vrši se primopredaja informacija vezano za učenike, njihove roditelje, udomitelje, skrbnike sa defektolozima, stručnim suradnicima te drugim stručnim radnicima, a provodi se i zajednički rad na identifikaciji i otklanjanju poteškoća/problema koji se mogu javiti kod učenika u različitim aspektima. Provodi redovito održavanje kolegija sa stručnom službom te poticanje i održavanje konzultacijskih i savjetodavnih razgovora sa defektolozima u svrhu sustavne informiranosti, prevencije i pravovremenog djelovanja.

Suradnja i povezivanje s organizacijama društvenih djelatnosti, materijalne proizvodnje, humanitarnim organizacijama i komisijama

Socijalni radnik surađuje i povezan je s organizacijama društvenih djelatnosti, materijalne proizvodnje, humanitarnim organizacijama i komisijama, potiče suradnju i povezivanje ostalih djelatnika Centra (ako postoji potreba) te radi na povezivanju i upućivanju učenika, roditelja, skrbnika, udomitelja s organizacijama društvenih djelatnosti, materijalne proizvodnje, humanitarnim organizacijama i komisijama - davanje informacija, pružanje potrebne pomoći i podrške,ostvarivanje prava i pravovremeno djelovanje. Socijalni radnik usko surađuje sa CZSS, školskom medicinom, HZZ-om, HZZO-om, HZMO-om i sl.

Suradnja i rad u stručnim tijelima, službama i komisijama

Socijalni radnik sudjeluje kao član u prijemu novih polaznika predškolskog odgoja - upoznavanje polaznika i obitelji, davanje uputa, informiranje, pružanje pomoći i podrške, upis u predškolski odgoj. Sudjeluje kao član u radu Stručnog povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta za Centar - odgode ili upisi učenika u prvi razred OŠ Centra ili odgojno obrazovnu skupinu. Sudjeluje i  kao član  u radu Upisnog povjerenstva za provedbu postupka elektroničkih prijava i upisa u srednju školu Centra - upoznavanje polaznika i obitelji, davanje uputa, informiranje, pružanje pomoći i podrške, upisi učenika u prvi razred srednje škole Centra.

Stručno usavršavanje

Socijalni radnik sustavno prati stručnu literaturu, zakone i druge propise kako bi bio pravovremeno informiran o promjenama i novitetima. Sudjeluje na edukacijama na nivou škole, na stručnim skupovima, na ŽSV-ima edukacijskog profila, na seminarima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje za područje predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja te Agencije za strukovno obrazovanje za srednju školu, na edukacijama u sklopu Udruge socijalnih radnika Karlovačke županije i u ostalim aktivnostima u svrhu osobnog usavršavanja socijalnog radnika kao stručnjaka u sustavu odgoja i obrazovanja.

 

Socijalni radnik

Marija Luketić, mag.soc.rada

preskoči na navigaciju