preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac

Login
Tražilica
Koliko je sati?
Od vrtića, do srednje

Nagrada grada Karlovca

Dobitnici smo Nagrade grada Karlovca

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
O našem gradu

   

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Plan i program za OŠ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2015.

Ukupno: 36439
 

Snoezelen

U Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac uređena je “soba za opuštanje“ u kojoj se provodi SNOEZELEN terapija za polaznike naše ustanove.

Pod SNOEZELENOM (nizozemski „njuškanje“ i „drijemanje“) smatraju se svjesno odabrani podražaji u ugodnom okruženju u kojem se omogućava stimulacija osjetila i stjecanje iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvuka i opipa. Terapijski postupak sastoji se u stavljanju osobe u umirujuće i poticajno okruženje gdje se osobi pružaju različiti podražaji pomoću svjetlosnih efekata, boja, zvukova, glazbe, mirisa u kombinaciji s različitim vrstama materijala koje osoba istražuje putem svojih osjetila.

U SNOEZELENU posebno dizajniran senzorni tj. osjetilni okoliš inicira promjene u uzbuđenju koje utječu na proces opuštanja kako bi se bolje preradili podražaji. Ovdje su osjeti opipa, mirisa, vida i sluha ponuđeni selektivno i dubinski tako da se osoba osjeća sigurno i na taj način stječe ugodne osjetilne doživljaje. U SNOEZELENU osobe odabiru podražaje koji im pružaju najviše užitaka i reagiraju i odgovaraju putem osjetila na vlastiti poseban način, oslobođen od pritisaka za obavljanje ili postignuće, oslobođen od kontrole i rutine i odvojen od medicinske dijagnoze i poznatih ograničenja. SNOEZELENU je filozofija i koncept koji se koristi kao sredstvo za poboljšanje kvalitete života osobama s invaliditetom i drugim ograničavajućim uvjetima.

Prednosti terapije: - poboljšanje fizičkog zdravlja;

- poboljšanje raspoloženja;

- poboljšanje pozornosti;

- poboljšanje u memoriji;

- opuštanje.

Osobe obuhvaćene terapijom kontroliraju razinu osjetilnih podražaja, prilagođavaju odgovore na senzornu stimulaciju, dožive lakši prijelaz na zadatak, te obavljaju i ponašaju se na više funkcionalne načine. Doživljavaju uz to i bolju samokontrolu, veće samopouzdanje, smanjenje napetosti. Pažnja im je usmjerenija,uspostavljaju bolju komunikaciju.

SNOEZELEN okruženje pokazalo se korisnim za osobe: 

- s tjelesnim i psihičkim teškoćama;

- sklone samoozljeđivanju;

- s problemima pažnje;

- sa senzornim teškoćama.

PRINCIPI RADA:

- osoba sama bira podražaje koji joj pričinjavaju najveću ugodu;

- terapeut ne postavlja zahtjeve, osobi se dopušta najveća moguća sloboda;

- terapeut ohrabruje osobu pri biranju podražaja i manipulaciji;

- materijali trebaju pobuditi interes, a okolina treba širiti mirnu atmosferu koja omogućava opuštanje;

-materijali i sredstva trebaju biti dostupni osobi u sjedećem i ležećem položaju;

-sadržaji u SNOEZELENU ne smiju biti opasni da se osoba ozlijedi;

- terapijski postupak provoditi prvi puta individualno uz osobu prijatelja radi stvaranja osjećaja sigurnosti, zatim u paru ili u malim skupinama kako bi se zadovoljile potrebe na različitim razinama;

-terapeut treba biti fleksibilan i iskoristiti prilike za spontane interakcije;

- terapijski postupak treba prilagoditi razvojnoj razini osobe;

-prepoznati senzornu obradu i regulaciju u svim interakcijama;

- držati iskustvo osobe smislenim;

- vrijeme boravka u SNOEZELENU može varirati.

Doživljaji putem osjetila u SNOEZELENU:

Doživljaj putem opipa:

Osoba istražuje različite materijale u različitim položajima tijela koji je potiču na manipuliranje i istraživanje. Na vodenom krevetu i najmanji pomak slabo pokretne osobe dovodi do znatnijeg pokretanja.Zagrijavanjem vode nastaju novi osjeti, a uključivanje zvuka (ugrađeni zvučnici) osjećaju se i vibracije. Dok se osoba pokreće na različite načine osjeti iz tih pokreta dodaju njegovoj percepciji tijela nove „senzorne mape“

Doživljaj putem slušanja:

Glazba u SNOEZELENU se primjenjuje ciljano ili kao pozadina. Šumove i zvukove proizvodimo našim glasovima, različitim predmetima, Orffovim instrumentarijem. Ugrađeni zvučnici u vodenom krevetu omogućavaju doživljaj slušanja i vibracija.

Doživljaj putem vida:

U cijevima od pleksiglasa (Bubble cijevi) napunjenih vodom dižu se mjehurići koje osoba prati pogledom. Stalni učinci promjena boja važni su za poticanje vizualne percepcije. Osim vizualne stimulacije, mjehurići u cijevi su idealni za pružanje taktilne stimulacije. Osoba će osjetiti vibracijske senzacije titraja putem ruku dirajući cijevi Putem „špageta“,spojenih savitljivih cijevi kroz koje prolazi svjetlost i koje mijenjaju boju lagane su za pokretanje i zrače toplinom potiču osobu na manipulaciju i vizualno praćenje pokreta. Pojačanje svjetlosnih efekata postiže se postavljanjem ogledala. Raznovrsnost podražaja postiže se projektorom na kojem se izmjenjuju ploče s različitim svjetlosnim motivima.

Doživljaj putem mirisa i okusa:

Na ploču za opipavanje stavljaju se različiti materijali sa specifičnim mirisima, a koriste se različite vrste drva, kože, biljni jastučići i slično. Krpice od filca natopljene mirisnim uljima također pružaju ugodno iskustvo.

SNOEZELEN u vlastitom domu:

Mini SNOEZELEN može se koristiti u vlastitom stanu (posebno uređena soba ili dio dnevnog boravka). U situacija hranjenja i kupanja uz mirnu glazbu iz pozadine.

Darinka Petković, prof. def.; pedagog senzorne integracije.

Posebnu zahvalnost upućujemo g-đi Teodori Not za podršku u organizaciji novih djelatnosti!

 

preskoči na navigaciju